Haber

Dönmez: Türkiye’ye sığınan yabancı personel vardı

Elektrik ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de doğalgaz çıkarma çalışmalarının planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.

Dönmez, hükümetin seçim dönemlerinde doğalgaz keşiflerinin duyurulduğu yönündeki iddialarını yalanlayarak, “Ülkede 20 yılda 13-15 seçim oldu. . Ne ​​bulduğumuzu açıklamamız gerekmez mi?” dedim.

Türkiye ile çalışan yabancı işçilerin baskı altında olduğunu belirten Dönmez, “Avrupa’da bazı yabancı firmalarda çalışan personelin evlerine gidip ‘eşin bu projeden çıksın’ noktasına kadar gittiği uygulamalar var. arkadaşlar bizimle çalışmaktan mutlu ve mutlular.O kadar ki ‘Bizim ülkemizin sahibi.’Biz Türk vatandaşı olmak istiyoruz’ dediler.Türkiye’ye sığındılar.Avrupa kökenli vatandaşlarımız diyelim.’

‘TÜP TESTLERİ YAPILDI’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Habertürk Televizyonu canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Karadeniz’deki doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi veren Dönmez, “180 kilometre ötede 10 kuyu açtık. Kuyu içinin tamamlanması tamamlandı. Altta bunları birbirine bağlayan ekipmanların montajı da var. Deniz tarafında boru hattı çekim işlemi tamamlandı “Deniz tabanındaki kuyuların kuyubaşı işlemleri tamamlandı, dağıtım merkezinin montajı tamamlandı, borular döşendi, borular yapılıyor” test edildi. Umarım süreç planlandığı gibi devam eder” dedi.

‘YILLIK YAKLAŞIK 3,5 MİLYAR METREKÜP GAZI KARAYA ÇIKARACAK’

Dönmez, “İlk faz üretimimiz günlük 10 milyon metreküp. Yıllık yaklaşık 3,5 milyar metreküp gazı karaya çıkaracak.” bekliyorum” dedi.

‘AVRUPA’DA AİLE BASIMI’

Türkiye ile çalışan yabancı çalışanların baskı altında olduğunu söyleyen Fatih Dönmez, “Avrupa’da bazı yabancı firmalarda çalışan personelin evlerine giderek ‘eşin bu projeden çıksın’ noktasına geldiği uygulamalar oldu. arkadaşlar bizimle çalışmaktan memnun ve memnunlar.O kadar ki ‘Ülkemiz bize diyor.’Biz Türk vatandaşı olmak istiyoruz’ dediler.

‘KURUMUN PLANLARINI VE AÇIKLAMALARINI SEÇİMLERE GÖRE YAPMIYORUZ’

Seçim dönemlerinde hükümetin doğalgaz keşiflerine yönelik eleştirilerine de yanıt veren Dönmez’in açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Akçakoca’da yaklaşık 1,6 milyar metreküp rezerv vardı. Ürettik ve kullandık. Trakya’da petrol olmasına rağmen doğalgaz keşifleri öne çıktı, bunlar da doğru. Bu çalışmalara başladığımızda 2017 yılıydı. Gemiler 2018’de Akdeniz’de satın alındı. 2018 Seçimi Haziran’da yapıldı. Kurumun, bakanlığın bir planı ve programı var. Bunlar seçimlerden bağımsız olarak yapıldı. Son 20 yılda ülkede 13-15 seçim oldu. Yıllardır referandumlar var bunlar bizim takvimimizle alakası olmayan konular ne bulduğumuzu açıklasakmı 50 yılda 1 yılda bu bölgede üretilen gaz.Önce 2020 yılında burada sismik çalışmalar yapıldı.Daha sonra bu çalışmalar yorumlandı.Tuna 1 kuyusunda keşif sondajı yaptık.Ağustos 2020 Cumhurbaşkanımız milletimize bu haberi verdi. y’de yılın kulağı. Testlerin yapılmadığı tezi var. Bu saf saçmalık. Kuyuda tam 2.888 test yapıldı. Burada mühendislik alanında güvendiğimiz firmalar var. İsim vermek doğru değil ama dünyanın en iyi şirketleriyle çalışıyoruz.”

‘HESAPLARIMIZ İTHALAT ETTİĞİMİZ GAZDAN DAHA EKONOMİK’

“Biz bu işe başlamadan önceki maliyet hesaplarımız ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik görünüyor. Vatandaşlarımız doğal olarak bundan istifa edecek. Bu iş bedava dağıtılacak gibi bir algı oluşmasını istemiyorum çünkü maliyeti var. Buradan hem milletimiz hem de devletimiz faydalanacak, dışa bağımlılığımızı azaltacaktır.

Şu anda yüzde 99,3’ü ithal olan doğalgazdan bahsediyoruz. 15-20 milyar metreküp gaz hedefliyoruz. Bu rakamlara göre yüzde 30 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu bizim ilk keşfimizle ilgili. 405 milyar metreküp revize ettik. Onunla ilgili hesabımız bu. Ek keşiflerle Çaycuma ve Amasra’da 710 milyar metreküpe ulaştık. Türkiye’nin evlerde tükettiği gazı 33 yıl boyunca kullanacağını görüyoruz. İlk aşamada yıllık 3,5-4 milyar metreküp gaz üretimi söz konusu olacak. Tüm kuyuları bir kerede üretime sokmaya kalksak en az 5 yıla ihtiyacımız var. Kısa sürede ilk gazı vermek istedik. İlk aşamada açığa çıkan gaz, konutlarımızın mutfaklarında kullanılacak tüm gazı karşılamaktadır. 4 yıl içinde tüm ısıtma ihtiyacını karşılayabilecek.”

‘FATURALARIN YÜZDE 75’İ VATANDAŞA YANSIMIYOR’

“Muhtemelen doğalgazda sübvansiyon miktarı 200 milyarın üzerinde olacak. Avrupa ile karşılaştırdığınızda en çok sübvansiyonun verildiği ülke Türkiye. 2 yılda elektrik fiyatları fırladı. İthalatın döviz kurunu da hesaba kattığımızda. Çalışsaydın vatandaşımızın alım gücü düşerdi.Devletimiz kargaşa içinde.Dönemi en az hasarla atlattı.Faturanın yüzde 75’i vatandaşımıza yansımadı.Hayrımıza yapılacak bir şey varsa. Vatandaş, elbette varız, her türlü senaryo üzerinde çalışıyoruz.”

‘TÜRKİYE DOĞAL GAZI 15 FARKLI KAYNAKTAN ALIYOR’

“Türkiye 15 farklı kaynaktan doğal gaz alıyor. İran, Azerbaycan, Rusya en çok doğal gaz rezervine sahip ülkeler. Hazar Denizi’nin doğusundan, Irak’tan ve Doğu Akdeniz’den kaynaklar eklenebilir. Pazar ve ticaret oluşumu Bu kaynağın girdiği noktada ise pek mümkün değil.doğal.Ve buna yerli gazı da eklediğimizde çok daha büyük gaz rezervlerimiz olacak.”

‘PAZAR YERİ TÜRKİYE OLACAK, FİYAT BURADA OLUŞACAK’

“Rusya ile kontratlarımız yıllardır devam ediyor. İlk tedarikçimiz Rusya oldu. Kontrat rahmetli Turgut Özal döneminde yapıldı. Sonra biz iktidara geldiğimizde sadece 5 büyük şehirde doğalgaz vardı ve 50 ilçe ama bugün çok şükür 81 ile aldık.Batıdan sınır yetmedi.Mavi Akım,Samsun Ondan sonra TANAP eklendi.TürkAkım’ın iki boru hattı devreye girdi.Biri sadece bizde çalışıyor, diğeri Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya gidiyor.Azerbaycan,Rusya,İran burada oyuncu olabilir.Birçok terminalimiz var.Burada pazar yeri açıyoruz.Pazar yeri Türkiye olacak,fiyat burada oluşacak.Biz burada oyuncu olacağız. .Servis ücreti olacak.Gazı alırken Batı Avrupa piyasalarında oluşan fiyata endeksli alıyoruz.Ama bu göstergeyi Türkiye’de oluşturursak Güneydoğu’da bölge açısından avantaj olur. Avrupa, “Şu anda yol haritasını tamamlamak üzereyiz. Altyapımız fiziki olarak hazır.”

‘TÜRKİYE GABAR’DA DÜNYA ÖLÇEĞİNDE BÜYÜK KEŞİF’

“Türkiye Petrolleri son 5 yılda üretimini yüzde 50 artırdı. 65 bin varile çıktı. Cumhuriyetimizin 100. yılında hedefimiz 100 bin varil. Yeni rezervler var. Bazı rezervler küçük, bazıları küçük. Adana’da keşif yaptık 8-10 milyon varil çok yüksek değil Aslında Gabar’da 7 kuyudan 7700 varile çıktık Kuyu başına 1200 varilden bahsediyoruz bu oldukça yüksek Türkiye ortalama seviyesinde.Batman’da üretim miktarımız çok yüksek değil çünkü petrolümüz ağır petrol.Biz Raman’ız.Gabar’da günlük 6 bin varil, yaptığımız yerde 7 kuyudan 7 bin 750 bin varil üretim yapıyoruz. Gabar’daki son keşfimiz.Orada kuyu sayısını artıracağız.15’i geçeceğiz.O sahanın komşu bölgelerinde sismik çalışmalarımızı tamamladık.İlk sismik verilerine baktığımız için potansiyeli yüksek bir saha. Öğreniyoruz Gabar’daki petrol rezervi Ayrıca dünya tarihine 7. sıradan girdi. Türkiye ölçeğinde büyük, dünya ölçeğinde dikkate değer bir keşif.”

‘DOĞU AKDENİZ’DE ÇALIŞMAKTAN UMUTLUYUZ’

“Doğu Akdeniz’de bulamadığımız yerler var. Yeni sondaj yapmamız gereken alanlar var. Somut bir şey bulduğumuzda Karadeniz’de anlattığımız gibi anlatacağız. Arkadaşlarımız umutlu. İnşallah. Orada keşifler olacak. Güney Akdeniz’de daha çok yerleşim yeri var. Oluşum olarak. Bazı farklılıklar var. Akdeniz’in güneyinde ve kuzeyinde ortasında. Afrika levhasının uzantısı güneydeki rezervlerdir. Kuzeyde bulunduğumuz Anadolu levhası. Plaka farkı var. Arkadaşlarımız bunu dikkate alarak bir değerleme yapılması gerektiğini söylüyorlar.”

‘AKDENİZ’DE DENİZ YETKİLERİ İLE SORUNUMUZ YOK’

“Deniz yetki alanlarımızla ilgili bir yükümüz yok. KKTC’nin güneyindeki Kıbrıs’ta ortak çalışma talebi var. İkili devlet olacaksa, iki bağımsız devlet olacaksa kara ve deniz sınırları Argümanları ‘biz adanın patronuyuz’ diyorsa, bu o kadar da kötü değil, hiçbir şey.

‘100’DEN FAZLA ÜLKEYE ÇİZME SATIYORUZ’

“Geçen yılı bor konusunda rekorla kapattık. Dünyanın yüzde 72’sine sahibiz. Artık cevher olarak satışımız yok, işlenmiş eser olarak satıyoruz. 100’den fazla ülkeye bor satıyoruz. Bor da tarımda kullanılıyor. Geçen yıl üretimde ihracat rekoru kırdık. En büyük ihracatı bu tarafa bor ve mamullerinde gerçekleştirdi.”

‘GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ’

“CHP maalesef bizi arkadan izliyor ve güncel haberleri takip edemiyor. Şu anda 9 bin megavat civarında bir güneş enerjisi konsey sistemimiz vardı. Sıfırdan bir sanayi oluşturduk. Şu anda güneş paneli üretiminde Avrupa birincisiyiz. “İhracat da yapıyoruz” Talep 600 megavat civarında. Ruhsatsız taraf kendi ihtiyaçları için kullanır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız belli büyüklükteki binaların enerji ihtiyacının en az yüzde 5’inin yenilenebilir enerjiden karşılanmasına karar verdi. Bunu zamanla artıracaklar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu